https://www.high-endrolex.com/17

Turistična kmetija Na koncu vasi - Puhov Muzej
Logo izletniška kmetija Na koncu vasi

Dear visitor! You can view web pages also in your language using a translator. Click on (top left)

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

Apartma sprejme 2 osebi oz. družino do 2+2 osebi


kolesarjenje po ravninah Prlekije in Prekmurja ali po gričih Jeruzalemske vinske ceste (3x el.kolesa), obisk enega od 8 termalnih kopališč v okolici, raziskujte in si oglejte katero od 120 znamenitosti, ki smo jih zbrali za vas, uživajte v kulinariki in vinski ponudbi, in še in še...
občina: Juršinci / kraj: Sakušak

Puhov Muzej [ Seznam ]

Puhov Muzej

Na kraju, kjer je nekoč stala Puhova rojstna hiša, na Sakušaku 79, stoji danes sodobna stanovanjska hiša, ki z vgrajeno spominsko plošco opozarja mimoidoče, da so prišli do domačije, na kateri se je leta 1862 rodil svetovno znani izumitelj Janez Puh. Plošča je bila odkrita ob 130-letnici njegovega rojstva in je sprožila plaz raziskovalnih aktivnosti o njegovem življenju in delu.

Puhovi eksponati

Tudi spomeniška služba se je vključila v raziskovalno delo, saj je skušala najti tako cimpračo, kot je bila Puhova. Z županom g. Kaučičem sva jo odkrila v bližini Puhove domačije (Sakušak 118) in se odločila, da jo prestavimo na mesto, kjer je nekoč stala Puhova rojstna hiša. Še preden smo jo odkupili in izdelali načrt za njeno prestavitev, je pogorela.

Zopet smo se znašli v začaranem krogu. Po temeljitem preverjanju terena smo leta 1999 v bližini Puhove domačije našli cimpračo, ki sodi v čas Puhovega rojstva. Občina Juršinci jo je odkupila in mi zaupala, da jo v okviru spomeniške službe preuredim v Puhov muzej. Razstavni del projekta je prevzela Kristina Šamprl Purg in ga odlično izpeljala. S pomočjo Ministrstva za kulturo, Občine Juršinci, Zgodovinskega arhiva in Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Maribor ter članov Društva rojaka Janeza Puha nam je uspelo zgraditi Puhov muzej. Nekaj ur pred njegovim odprtjem (12. avg. 2000) pa ga je požar do tal uničil.

Društveni prostori Zopet smo se znašli na začetku. žalost, trma in odločnost so nam dale novih moči. V rekordnem času nam je s Krampljevo gradbeno ekipo in z vsemi, ki so sodelovali pri izgradnji pogorelega muzeja, uspelo postaviti objekt, ki je ohranil zgodovinske, etnološke in sociološke značilnosti časa, v katerem je Puh živel in deloval.

Človeška zloba nikoli ne počiva in, kot kaže, je na Puhovini neustavljiva. Leta 2004 smo ponovno nemočni opazovali ognjene zublje, ki so zajeli slamnato streho Puhovega muzeja in jo uničili. Požigalec ni dosegel svojega cilja, saj tudi tokrat nismo obupali. Še z večjo voljo smo se lotili obnove požganega muzeja, mu dodali gospodarsko poslopje in obiskovalcem podarili domačijo, ki močno spominja na tisto, v kateri se je rodil Janez Puh.

Janez Puh – raznolika in večplastna osebnost

Janez Puh (1862 - 1914)

Ko želimo določiti najpomembnejše področje dela in ustvarjanja Janeza Puha, smo v rahli zadregi, kateri od njegovih številnih dejavnosti dati prednost. Katero področje njegovega delovanja in ustvarjanja je pravzaprav tisto, ki je zanj najbolj značilno?

Eni zatrjujejo, da je to področje industrije, glede na to, da ga svet danes najbolj pozna po veliki tovarni Steyr-Daimler-Puch v Gradcu, drugi zopet, da ima prednost področje obrti, in sicer ključavničarstvo, saj je začel kot obrtnik in tudi pozneje v veliki tovarni delal po istem načelu. Arhivska svetovalka in avtorica knjige z naslovom »Janez Puh: človek-izumitelj-tovarnar-vizionar«, Kristina Šamperl-Purg, meni, da je najvažnejše področje izumiteljstva, izboljšav in inovacij, kajti zaradi njegovih tovrstnih sposobnosti in uspehov bo preživel to tisočletje. Kljub temu pa ne moremo tudi mimo trgovine, saj je sam prodajal svoje izdelke, ne moremo mimo šolstva, kajti Puh je ravno izobraževanju, predvsem na področju prometa, ekologije in managementa, postavljal zelo visoke zahteve, štipendiral mlade in za svojo tovarno drago plačeval znanje najboljših iz evropskega prostora. Tudi področja umetnosti ni zanemaril – njegova kolesa in motorna kolesa ter motocikli imajo namreč zelo lepe risarsko in tudi reliefno izdelane detajle. Prav tako se je zavedal pomena likovno zgovorne in barvno ter vsebinsko učinkovite reklame, predvsem plakatov, za katere je poiskal najboljše umetnike, oblikovalce in tiskarje. Če ne bi omenili športa, bi bili upravičeno prizadeti športniki, kajti Janez Puh je ravno prek športa in z njegovo pomočjo odpiral vrata največjih trgovskih hiš. Bil je velik ljubitelj živali, gojil je konje in pse, jih vzgajal in treniral. Bil je tudi navezan na slovensko zemljo, ohranil je vero staršev in imel je posluh za socialne probleme. Po današnjem pojmovanju državnih meja je Janez Puh ustvarjal v tujini.

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

oglejte si tudi:

Grad+Negova
Grad Negova
Negova, Spodnji Ivanjci

Grad naj bi se razvil iz lesenega strelskega dvorca, ki naj bi tu stal že v 11...

nadaljuj z branjem..
Beltin%C5%A1ki+grad
Beltinški grad
Beltinci, Beltinci

Beltinski grad se prvič omenja v dnevniku Bánffyjeve rodbine leta 1532, toda graščina naj bi izvirala že iz 13...

nadaljuj z branjem..
Galerija-Muzej+Lendava
Galerija-Muzej Lendava
Lendava, Lendava

V prostorih Lendavskega gradu je sedež dobila Galerija-Muzej Lendava, ki upravlja s stalnimi razstavami ter priložnostnimi, v okviru katerih pogosto gostijo tudi svetovno priznane umetnike...

nadaljuj z branjem..
%C5%BDupnijska+cerkev+sv.+Marije+Vnebovzete
Župnijska cerkev sv. Marije Vnebovzete
Turnišče, Turnišče

Cerkev Cerkev Marijinega vnebovzetja je v kraju Turnišče in Občini Turnišče...

nadaljuj z branjem..
Javni+zavod+Krajinski+park+Gori%C4%8Dko
Javni zavod Krajinski park Goričko
Grad, Grad

Bogastvo narave na območju Goričkega je odraz velike pestrosti življenjskih prostorov v mozaični kulturni krajini...

nadaljuj z branjem..

jedilnik: Menu1

Česnova juha / Goveja juha / Piščanec z grozdjem / Zarebrnica v halji / Krompirjeva rolada / Zapečen krompir / Sezonska solata / Jabolčni zavitek / Vino rdeče

odličen zaokrožen jedilnik kombiniranih okusov, v katerem izstopa česnova juha s kruhovimi kockami, piščanec z grozdjem in krompirjeva rolada ter jabolčni zavitek... oglej si jedilnikPrleški sejem

Prleški sejem Prleški sejem prvo avgustovsko soboto ustvari nepozabno vzdušje zabave, doživetij in veselja v mešanici kulinarike, sejmarstva in tradicionalnih obrti... nadaljuj z branjem..

nekaj zanimivih Izletov

Ljutomer    Gornja Radgona    Lendava    Radenci    Bus1-Lendava-Prlekija    Murska Sobota   

izlet in DOBROTE

za dobro voljo in okrepčanje, vabijo dobrote naše kmetije

pred, med ali po izletu - poskrbimo za vas!

naša ponudba

za skupine

katalog jedi   degustacije   vodenje izleta

Na koncu vasi

Suzana KOLBL

preizkusite dobrote Prlekije, ki jih dopolnimo z vrhunskimi domačimi vini in sokovi.
Popeljemo vas na ogled znamenitosti, ter priporočimo aktivnosti v prelepi Prlekiji oz. Pomurju.


041 / 340-589

SOMMELIER-LJUBITELJ in LICENCA za turistično vodnico Pomurja

sommelie in turistični vodnik
POUDARIMO
Spust po reki MURI

organizirano za skupine

izleti po Prlekiji in Prekmurju
izleti Pomurje

spoznajte lepote Pomurja

Praznovanja

za vašo skupino, obletnice, poroke, obhajila, izleti,..

Vinska kraljica SLO

v letu 2015 - iz naše kmetije Na koncu vasi


Tinekov brod   Hipodrom Ljutomer   Mesto Ljutomer - prleška prestolnica   Stolp Vinarium   Jeruzalem in vinska cesta   Terme Banovci   Zdravilišče Radenci   Hotel Bioterme in Glamping   Terme 3000 Moravske Toplice   Terme Lendava   Terme Ptuj   Čebelarski muzej Tigeli   Bukovniško jezero   Plečnikova cerkev Bogojina   Ocean Orchids - dežela orhidej   Babičev mlin na Muri   Otok ljubezni   Kapela Sv. Nikolaja - Rotunda   Tromejnik (SLO, AT, H)   Paradajz - LUŠT   Paviljon EXPANO   Doživljajski park Vulkanija   Galerija Murska Sobota   Cerkev Sv. Janeza Krstnika Ljutomer   Lončarstvo Žuman   Letališče Murska Sobota   Dvorec Rakičan   Rojstna hiša Miška Kranjca   Kmečki muzej v Pristavi   Kovaški muzej Razkrižje   G.Radgona - staro mestno jedro   Mrtvice reke Mure Veržej   Pustolovski park Bukovniško jezero   Cerkev sv. Trojice, Odranci   Gledališka in koncertna dvorana Lendava   Golf igrišče Livada Moravske toplice   Sotinski breg, najvišji vrh Pomurja   Galerija-Muzej Lendava   Spomenik zmage   Sinagoga Lendava   Lendavski grad   Lisjakova struga - G.Radgona   Mestni trgi Ljutomer   Evangeličanska cerkev, Murska Sobota   Hotel Zvezda   Župnijska cerkev sv. Marije Vnebovzete   Pomelaj   Lončarska Vas Filovci   Apiturizem   Grad Negova   Grad Gornja Radgona   Dom penine, Radgonske gorice   Židovsko pokopališče v Dolgi Vasi   Pomurski muzej Murska Sobota   Park 1. Slovenskega tabora   OE Muzej - Knjižnica Ljutomer   Razkriški kot   Ivanov izvir   Beltinški grad   Grad Velika Nedelja   Čevljarski muzej Turnišče   Časarov mlin   Turistična gozdna učna pot Fuks graba   Vinska klet Uj   Gostišče Taverna   Grad Ormož   Župnijska cerkev sv. Martina   Javni zavod Krajinski park Goričko   Cerkev Sv. Nikolaja Murska Sobota   Grad Matzenau Prosenjakovci   Slatinski vrelec Nuskova   Ancova galerija   Kovačeva domačija   Kapelski vrh    Župnijska cerkev sv. Marije Magdalene Kapela   Golf RADENCI   Župnijska cerkev sv. Cirila in Metoda   Galerija Logar   Radenski vrelci   Pot starega hrasta   Geološka pot Apače   Čemaževa pot   Slatinski dom - Naravni mineralni vrelci Radenci   Župnijska cerkev sv. Marijinega Vnebovzetja, Apače   Aleja velikih, Gornja Radgona   Pri preši - Atilova pot   Živalski Vrt Sikalu ZOO   Župnijska cerkev sv. Benedikta   Sveti Trije Kralji v Slovenskih Goricah   Park s spomenikom    Grad Grad na Goričkem   Atilova pot Radenci   Etnografska hiša v Domanjševcih   Muzej norosti Trate - grad Trate, Cmurek   Vrt spominov in tovarištva   Gajševsko jezero   Puhov Muzej   Terme Vivat   Župnijska cerkev sv. Janeza Nepomuka   Cerkev sv. Jakoba, Dobrovnik   Župnijska cerkev Marije Snežne Zg.Velka   Kolesarjenje po Prlekiji in Prekmurju   Park doživetij Križevci   Romsko naselje Pušča   Galerija Art Jurak   Cven - Stara žrebčarna   Cerkev-kapela Svete Trojice   Gledališče Park ali Kino Park   Meinlov grad   Dimnikarsko čevljarski muzej Razkrižje   Energijske točke Razkrižje   Prazgodovinska naselbina Gradišče   Terme Sveti Martin - Hrvaška   Razgledni stolp Štrigova, Mađerka   Vinska fontana Kapela   Muzej Ljutomerski kasač   Zipline Vinarium