https://www.high-endrolex.com/17

Turistična kmetija Na koncu vasi - Beltinški grad
Logo izletniška kmetija Na koncu vasi

Dear visitor! You can view web pages also in your language using a translator. Click on (top left)

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

Apartma sprejme 2 osebi oz. družino do 2+2 osebi


kolesarjenje po ravninah Prlekije in Prekmurja ali po gričih Jeruzalemske vinske ceste (3x el.kolesa), obisk enega od 8 termalnih kopališč v okolici, raziskujte in si oglejte katero od 120 znamenitosti, ki smo jih zbrali za vas, uživajte v kulinariki in vinski ponudbi, in še in še...
občina: Beltinci / kraj: Beltinci

Beltinški grad [ Seznam ]

Beltinški grad

Beltinski grad se prvič omenja v dnevniku Bánffyjeve rodbine leta 1532, toda graščina naj bi izvirala že iz 13. stoletja. Turška pustošenja konec 17. stoletja in ropanja Krucov na začetku 18. stoletja po Prekmurju so kljub trdnosti in mogočnosti pustile močne sledi tudi na graščini.

Skozi stoletja se je zvrstilo več gospodarjev oziroma rodbin, ki so imele grad v lasti. Zadnji lastniki beltinskega gradu pa so bili grofje Zichy, do konca druge svetovne vojne. Zatem so se družbenopolitične razmere zelo spremenile, avgusta 1945 je bil sprejet zakon o agrarni reformi, sledila je še denacionalizacija. Najprej se je v grad vselila jugoslovanska vojska, po odhodu le-te je prostore dobila nižja gimnazija, po ukinitvi gimnazije pa je prostore do leta 1978 uporabljala višja predmetna stopnja osnovne šole. Nato je grad dobro desetletje sameval, prav tako se ni vzdrževal, kar je pripeljalo do sesedanja strehe in drugih delov gradu, ki so že sami klicali po sanaciji. Obnova s strani lokalne skupnosti Beltinci spada je stekla leta 1992 in traja praktično še dandanes, je pa pri tem potrebno omeniti, da je beltinski grad od leta 2015 tudi formalno v lasti Občine. Današnja graščina, ki je kljub historicističnim pridatkom ohranila značilno baročno podobo, dobiva tudi nove vsebine, kot npr. postavitev stalne razstave Plemiške družine v beltinskem gradu, ki prikazuje kronološki pregled vseh plemiških družin, ki so gospodovale v Beltincih pa urejeni grofičin salon, ki posebej izpostavlja rodbino Zichy, zlasti zadnjo beltinsko grofico Marijo Iphigenijo Zichy. Prav tako je v obnovljenih prostorih poročna dvorana, odvijajo se kulturne prireditve, srečanja in priložnostne razstave.

Vsekakor pa je zanimivo pogledati v notranjost pretekle podobe beltinske graščine – v spodnjih prostorih so bila stanovanja za služinčad – na severni strani gradu ter pralnica, drvarnica in skladišče – na južni strani, od koder so vrata vodila k ledenici (hribček, nad katerim je bila v 1953/54 zgrajena tudi smučarska skakalnica) in park. V vogalnem spodnjem delu gradu pa je bila grajska kuhinja. V nadstropju so bile velike, sončne sobane, ki so bile poslikane in okrašene s stropnimi štukaturami. Vrata, ki so vodila na veliko podstrešje, pa so bila na dveh različnih mestih hodnika. In kaj je bilo na podstrešju? Velik, leseni sod, obdan z žagovino in deskami za hišni »vodovod«. Potem je bila v prostoru okroglega stolpa viteška soba, katere vhodna vrata so bila iz stekla, pred tem prostorom pa sprejemni salon in grofičina spalnica. In seveda drugi prostori za prijetno in udobno bivanje v graščini.

Kot zanimivost gradu omenimo še obokane podzemne rove, en rov povezuje grad s cerkvijo, drugi pa z grajsko kaščo – grenarom z železnimi vhodnimi vrati iz leta 1754.

Kruci

lat. kruciati, nem. kuruzen - so se imenovali Ogrski kmečki uporniki, ki so od 16. do 18. stoletja ropali, morili in požigali po Habsburški monarhiji.

V času vladanja Maksimiljana I. Habsburškega v začetku 16. stoletja je 10.000 ogrskih kmetov zapustilo domove, da bi se borili proti Turkom. Na prsi so si pripeli rdeč križ, po njem so dobili ime Kruci - v latinščini kruciati, kar pomeni križarji. Vendar so se proti koncu 16. stoletja spoprijateljili s Turki. Ko so ti napadali Dunaj, so Kruci ostali na Ogrskem kot turška rezerva. Ko so bili Turki pred Dunajem premagani, se je vodja Krucev Emerik Tököly skupaj z njimi premaknil na Zgornjo Ogrsko, kjer so zasedli večji del ozemlja in se borili proti cesarski vojski avstrijske monarhije. Kruci so ropali po celi Ogrski, večkrat so vdrli tudi na ozemlje današnje Slovenije.

Prvi večji vdor Krucev je bil pozimi leta 1704, ko so Kruci prebrodili Muro v dveh večjih skupinah: ena v Medžimurju in se je utaborila pri Nedeljišču, druga pa pri Veržeju in se je utaborila v Razkrižju. Od tod so hodili na roparske pohode po spodnji Štajerski. Kruci so ropali in požigali po dolini Mure od Ormoža do Gornje Radgone. Če česa niso mogli odnesti, so prisilili kmete, da so jim z vozovi odpeljali v njihove tabore. Ogrski Slovenci (Prekmurci) so podpirali Kruce, ker so jih ropale avstrijska vojska in srbske čete. Slovenci so pomagali Krucem zavzeti grad v Gornji Lendavi (danes Grad, Prekmurje) in pregnati štajerske čete pri Monoštru. János Draskovich, madžarski rojalist in njegova vojska sta premagala Kruce in Slovence pri Rakičanu (1705).

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

oglejte si tudi:

Otok+ljubezni
Otok ljubezni
Beltinci, Ižakovci

V neposredni bližini Beltinec se nahaja priljubljena izletniška točka »Otok ljubezni« v Ižakovcih, ki se ponaša s plavajočim mlinom na reki Muri in brodom, ki ohranja starodavni način prečkanja reke Mure...

nadaljuj z branjem..
Apiturizem
Apiturizem
Beltinci, Beltinci

V čebelnjaku, namenjenemu vdihavanju arom voska, medu in propolisa, je 40 prirejenih panjev za uživanje aerosola iz panjev z dvema ležiščema in dvema udobnima sedežema...

nadaljuj z branjem..

jedilnik: SlavnostniMenu1

Domač narezek / Mesna juha / Zelenjavna juha / Medaljoni v smetanovi omaki / Ocvrt perutninski zrezek / Goveji zrezki / Zelenjavna prikuha / Kruhove rezine / Praženi krompir / Zeljna solata / Zelena solata / Prleška gibanica

bogat menu, namenjen za slavnostno pogostitev... oglej si jedilnikPrleški sejem

Prleški sejem Prleški sejem prvo avgustovsko soboto ustvari nepozabno vzdušje zabave, doživetij in veselja v mešanici kulinarike, sejmarstva in tradicionalnih obrti... nadaljuj z branjem..

nekaj zanimivih Izletov

Ljutomer    Gornja Radgona    Lendava    Radenci    Bus1-Lendava-Prlekija    Murska Sobota   

izlet in DOBROTE

za dobro voljo in okrepčanje, vabijo dobrote naše kmetije

pred, med ali po izletu - poskrbimo za vas!

naša ponudba

za skupine

katalog jedi   degustacije   vodenje izleta

Na koncu vasi

Suzana KOLBL

preizkusite dobrote Prlekije, ki jih dopolnimo z vrhunskimi domačimi vini in sokovi.
Popeljemo vas na ogled znamenitosti, ter priporočimo aktivnosti v prelepi Prlekiji oz. Pomurju.


041 / 340-589

SOMMELIER-LJUBITELJ in LICENCA za turistično vodnico Pomurja

sommelie in turistični vodnik
POUDARIMO
Spust po reki MURI

organizirano za skupine

izleti po Prlekiji in Prekmurju
izleti Pomurje

spoznajte lepote Pomurja

Praznovanja

za vašo skupino, obletnice, poroke, obhajila, izleti,..

Vinska kraljica SLO

v letu 2015 - iz naše kmetije Na koncu vasi


Tinekov brod   Hipodrom Ljutomer   Mesto Ljutomer - prleška prestolnica   Stolp Vinarium   Jeruzalem in vinska cesta   Terme Banovci   Zdravilišče Radenci   Hotel Bioterme in Glamping   Terme 3000 Moravske Toplice   Terme Lendava   Terme Ptuj   Čebelarski muzej Tigeli   Bukovniško jezero   Plečnikova cerkev Bogojina   Ocean Orchids - dežela orhidej   Babičev mlin na Muri   Otok ljubezni   Kapela Sv. Nikolaja - Rotunda   Tromejnik (SLO, AT, H)   Paradajz - LUŠT   Paviljon EXPANO   Doživljajski park Vulkanija   Galerija Murska Sobota   Cerkev Sv. Janeza Krstnika Ljutomer   Lončarstvo Žuman   Letališče Murska Sobota   Dvorec Rakičan   Rojstna hiša Miška Kranjca   Kmečki muzej v Pristavi   Kovaški muzej Razkrižje   G.Radgona - staro mestno jedro   Mrtvice reke Mure Veržej   Pustolovski park Bukovniško jezero   Cerkev sv. Trojice, Odranci   Gledališka in koncertna dvorana Lendava   Golf igrišče Livada Moravske toplice   Sotinski breg, najvišji vrh Pomurja   Galerija-Muzej Lendava   Spomenik zmage   Sinagoga Lendava   Lendavski grad   Lisjakova struga - G.Radgona   Mestni trgi Ljutomer   Evangeličanska cerkev, Murska Sobota   Hotel Zvezda   Župnijska cerkev sv. Marije Vnebovzete   Pomelaj   Lončarska Vas Filovci   Apiturizem   Grad Negova   Grad Gornja Radgona   Dom penine, Radgonske gorice   Židovsko pokopališče v Dolgi Vasi   Pomurski muzej Murska Sobota   Park 1. Slovenskega tabora   OE Muzej - Knjižnica Ljutomer   Razkriški kot   Ivanov izvir   Beltinški grad   Grad Velika Nedelja   Čevljarski muzej Turnišče   Časarov mlin   Turistična gozdna učna pot Fuks graba   Vinska klet Uj   Gostišče Taverna   Grad Ormož   Župnijska cerkev sv. Martina   Javni zavod Krajinski park Goričko   Cerkev Sv. Nikolaja Murska Sobota   Grad Matzenau Prosenjakovci   Slatinski vrelec Nuskova   Ancova galerija   Kovačeva domačija   Kapelski vrh    Župnijska cerkev sv. Marije Magdalene Kapela   Golf RADENCI   Župnijska cerkev sv. Cirila in Metoda   Galerija Logar   Radenski vrelci   Pot starega hrasta   Geološka pot Apače   Čemaževa pot   Slatinski dom - Naravni mineralni vrelci Radenci   Župnijska cerkev sv. Marijinega Vnebovzetja, Apače   Aleja velikih, Gornja Radgona   Pri preši - Atilova pot   Živalski Vrt Sikalu ZOO   Župnijska cerkev sv. Benedikta   Sveti Trije Kralji v Slovenskih Goricah   Park s spomenikom    Grad Grad na Goričkem   Atilova pot Radenci   Etnografska hiša v Domanjševcih   Muzej norosti Trate - grad Trate, Cmurek   Vrt spominov in tovarištva   Gajševsko jezero   Puhov Muzej   Terme Vivat   Župnijska cerkev sv. Janeza Nepomuka   Cerkev sv. Jakoba, Dobrovnik   Župnijska cerkev Marije Snežne Zg.Velka   Kolesarjenje po Prlekiji in Prekmurju   Park doživetij Križevci   Romsko naselje Pušča   Galerija Art Jurak   Cven - Stara žrebčarna   Cerkev-kapela Svete Trojice   Gledališče Park ali Kino Park   Meinlov grad   Dimnikarsko čevljarski muzej Razkrižje   Energijske točke Razkrižje   Prazgodovinska naselbina Gradišče   Terme Sveti Martin - Hrvaška   Razgledni stolp Štrigova, Mađerka   Vinska fontana Kapela   Muzej Ljutomerski kasač   Zipline Vinarium