https://www.high-endrolex.com/17

Turistična kmetija Na koncu vasi - Židovsko pokopališče v Dolgi Vasi
Logo izletniška kmetija Na koncu vasi

Dear visitor! You can view web pages also in your language using a translator. Click on (top left)

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

Apartma sprejme 2 osebi oz. družino do 2+2 osebi


kolesarjenje po ravninah Prlekije in Prekmurja ali po gričih Jeruzalemske vinske ceste (3x el.kolesa), obisk enega od 8 termalnih kopališč v okolici, raziskujte in si oglejte katero od 120 znamenitosti, ki smo jih zbrali za vas, uživajte v kulinariki in vinski ponudbi, in še in še...
občina: Lendava / kraj: Dolga Vas

Židovsko pokopališče v Dolgi Vasi [ Seznam ]

Židovsko pokopališče v Dolgi Vasi

Na židovskem pokopališču v Dolgi vasi so Jude začeli pokopavati po letu 1850, leta 1880 so ga razširili, nato pa dogradili še mrliško vežico. Je edino judovsko pokopališče v Prekmurju, ki je ostalo neokrnjeno. Na nagrobnikih, ki so obrnjeni proti Jeruzalemu, so tipična judovska imena v latinski in hebrejski pisavi.

Pokopališče je negovano in urejeno, čeprav potomcev lendavskih Judov že dolgo ni več. Tako tudi ni veliko kamenčkov, ki jih Judje namesto rož in sveč polagajo na grobove.

Kratka zgodovina Židov na Slovenskem

O prisotnosti Židov na slovenskem govornem območju lahko govorimo od 1. stoletja naprej. V Akvileji oziroma Ogleju je sinagoga delovala vsaj do leta 388. Za Gradež zagotovo vemo, da je bila tam židovska skupnost še leta 465. V Škocjanu pri Divači je bila najdena oljenka z menoro iz 4.- 6. stoletja. V 9. in 10. stoletju pa že lahko govorimo o nastajanju tako imenovanih židovskih krajev, ki so spomin na njihovo prisotnost ohranili v svojem imenu, in sicer: Judendorf pri Beljaku, Judendorf pri Brežah, Judenburg na Štajerskem, Velikovec, ki je prvič omenjen kot Judenmarkt (Judovski trg), Ždovše pri Gospe Sveti (Judendorf), Ždovlje (Seidolach), Ždinja ves (Seidendorf), Ždinja vas pri Novem mestu ter Židovo (Zsida) v Porabju in Vučja Gomila (Zsidahegy) na Goričkem. Do leta 1300 govorimo poleg Čedada in Dunajskega Novega mesta o prisotnosti Židov tudi v Trstu, Beljaku, Brežah, Šentvidu ob Glini, Volšperku, Celovcu, Velikovcu, Judenburgu, Leobnu, Gradcu, Mariboru, Ptuju in Ljubljani. V 14. stoletju se prisotnost Židov dodatno razširi tudi v druge kraje, kot na primer v Bruck na Muri, Voitsberg, Radgono, Slovensko Bistrico, Celje, Piran, Izolo in Koper. Ta proces se konča z dokončnim izgonom Židov s Koroške in Štajerske leta 1496 ter Kranjske leta 1515.

Židje so v Prekmurju, ki je bilo del Kraljevine Madžarske od 10. stoletja vse do leta 1920, tvorili viden del prebivalstva ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja. Po poreklu so v glavnem izvirali iz Madžarske, Avstrije, Nemčije in Češke. Leta 1889 jih je bilo v pokrajini 1107, od tega 322 v Dolnji Lendavi, 311 v Murski Soboti, 152 v Beltincih ter 322 po vaseh. Sinagogo v Dolnji Lendavi, ki je ena od dveh še obstoječih na ozemlju današnje Slovenije, so pričeli graditi leta 1866. Dolnjelendavska židovska skupnost je premogla sinagogo, rabina, osnovno šolo, kulturna društva in pokopališče v Dolgi vasi. Leta 1908 je bila v Murski Soboti zgrajena impozantna sinagoga v madžarskem arhitekturnem slogu, ki je bila uničena leta 1954. Tudi v Beltincih je stala sinagoga, ki pa so jo leta 1937 porušili.

Obdobje nacizma v Nemčiji in v deželah, priključenih k Tretjemu rajhu, torej tudi na Slovenskem, je pomenilo konec obstoja večine židovskih skupnosti. Po ljudskem štetju leta 1939 se je v Dravski banovini za Jude po veroizpovedi deklariralo 1533 posameznikov, od tega 288 v Mariboru z okolico, 273 v Ljubljani, 270 v Murski Soboti, 210 v Lendavi in 66 v Celju. Med holokavstom so bile vse židovske skupnosti na Slovenskem dobesedno uničene. Najpogostejša taborišča smrti za njihove člane so bila Auschwitz, Dachau in Mauthausen.

Vojno jih je preživelo približno 200. Večina izmed preživelih je po letu 1945 zaradi komunistične represije imigrirala v Izrael ali v Združene države Amerike. V obdobju Jugoslavije je komunistični režim ideološko stremel k pregonu religije. Židje so bili s strani oblasti večinoma obravnavani kot tujci in kapitalisti. Ob imigraciji so se Židje, večinoma nevede, obvezali k celotnemu razlastninjenju svojih nepremičnin.

Judovska skupnost na Slovenskem je bila v času Jugoslavije po letu 1945 sprva povsem neorganizirana. Šele leta 1954 je bila ustanovljena Jevrejska občina Ljubljana, ki pa ni zajela vseh Judov oziroma njihovih potomcev. Pod pritiskom komunistične partije so v Murski Soboti leta 1954 celo podrli impozantno sinagogo.

V samostojni Sloveniji je bila leta 1997 kot krovna organizacija ustanovljena Judovska skupnost Slovenije. Finančno podporo ji je nudil Ameriški judovski komite, ki je zakupil prostore v Ljubljani, kjer so leta 2003 odprli sinagogo. Ob popisu prebivalstva leta 2002 se je za Jude v Sloveniji opredelilo 99 posameznikov. Judovska skupnost danes šteje okoli 150 članov, za verske potrebe pa jo obiskuje rabin iz Trsta. Neuradno število Judov v Sloveniji in njihovih potomcev pa je ocenjeno na približno tisoč.

Najpomembnejši dokaz prisotnosti Židov v določenem okolju so sinagoge, židovska pokopališča, njihova kulturna dediščina oziroma predmeti in izročilo, povezani z njimi.

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

oglejte si tudi:

Zipline+Vinarium
Zipline Vinarium
Lendava, Dolgovaške Gorice

Zipline Vinarium, nova pridobitev na področju mehkega adrenalinskega turizma, je primeren za vsakogar...

nadaljuj z branjem..
Galerija-Muzej+Lendava
Galerija-Muzej Lendava
Lendava, Lendava

V prostorih Lendavskega gradu je sedež dobila Galerija-Muzej Lendava, ki upravlja s stalnimi razstavami ter priložnostnimi, v okviru katerih pogosto gostijo tudi svetovno priznane umetnike...

nadaljuj z branjem..
Sinagoga+Lendava
Sinagoga Lendava
Lendava, Lendava

Ker so Židje živeli v dva tisoč letnem pregnanstvu in so se velikokrat prisilno preseljevali, so živeli po različnih krajih sveta v diaspori, je tudi židovska kultura izredno raznolika...

nadaljuj z branjem..
Cerkev-kapela+Svete+Trojice
Cerkev-kapela Svete Trojice
Lendava, Lendavske gorice

Cerkev-kapela Svete Trojice stoji na griču sredi vinogradov nad Lendavo, v kraju Lendavske Gorice...

nadaljuj z branjem..
Stolp+Vinarium
Stolp Vinarium
Lendava, Dolgovaške Gorice

Razgledni stolp Vinarium Lendava, visok 53,5 m, vam ponuja prekrasen 360° pogled na barvito pokrajino, ki sega od Lendavskih goric, kjer je stolp ponosno postavljen, pa vse tja do porečja Mure, in zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije...

nadaljuj z branjem..

jedilnik: SlavnostniMenu3

Šampanjec z jagodami / Obloženi kruhki / Goveja juha / Gobova juha / Česnova juha / Goveji zrezki / Ocvrt polnjen piščančji file / Vinogradniški zrezek / Zapečen krompir / Ajdovi rezanci / Sezonska solata /

Bogat menu primeren za posebne slavnostne dogodke... oglej si jedilnikPrleški sejem

Prleški sejem Prleški sejem prvo avgustovsko soboto ustvari nepozabno vzdušje zabave, doživetij in veselja v mešanici kulinarike, sejmarstva in tradicionalnih obrti... nadaljuj z branjem..

nekaj zanimivih Izletov

Ljutomer    Gornja Radgona    Lendava    Radenci    Bus1-Lendava-Prlekija    Murska Sobota   

izlet in DOBROTE

za dobro voljo in okrepčanje, vabijo dobrote naše kmetije

pred, med ali po izletu - poskrbimo za vas!

naša ponudba

za skupine

katalog jedi   degustacije   vodenje izleta

Na koncu vasi

Suzana KOLBL

preizkusite dobrote Prlekije, ki jih dopolnimo z vrhunskimi domačimi vini in sokovi.
Popeljemo vas na ogled znamenitosti, ter priporočimo aktivnosti v prelepi Prlekiji oz. Pomurju.


041 / 340-589

SOMMELIER-LJUBITELJ in LICENCA za turistično vodnico Pomurja

sommelie in turistični vodnik
POUDARIMO
Spust po reki MURI

organizirano za skupine

izleti po Prlekiji in Prekmurju
izleti Pomurje

spoznajte lepote Pomurja

Praznovanja

za vašo skupino, obletnice, poroke, obhajila, izleti,..

Vinska kraljica SLO

v letu 2015 - iz naše kmetije Na koncu vasi


Tinekov brod   Hipodrom Ljutomer   Mesto Ljutomer - prleška prestolnica   Stolp Vinarium   Jeruzalem in vinska cesta   Terme Banovci   Zdravilišče Radenci   Hotel Bioterme in Glamping   Terme 3000 Moravske Toplice   Terme Lendava   Terme Ptuj   Čebelarski muzej Tigeli   Bukovniško jezero   Plečnikova cerkev Bogojina   Ocean Orchids - dežela orhidej   Babičev mlin na Muri   Otok ljubezni   Kapela Sv. Nikolaja - Rotunda   Tromejnik (SLO, AT, H)   Paradajz - LUŠT   Paviljon EXPANO   Doživljajski park Vulkanija   Galerija Murska Sobota   Cerkev Sv. Janeza Krstnika Ljutomer   Lončarstvo Žuman   Letališče Murska Sobota   Dvorec Rakičan   Rojstna hiša Miška Kranjca   Kmečki muzej v Pristavi   Kovaški muzej Razkrižje   G.Radgona - staro mestno jedro   Mrtvice reke Mure Veržej   Pustolovski park Bukovniško jezero   Cerkev sv. Trojice, Odranci   Gledališka in koncertna dvorana Lendava   Golf igrišče Livada Moravske toplice   Sotinski breg, najvišji vrh Pomurja   Galerija-Muzej Lendava   Spomenik zmage   Sinagoga Lendava   Lendavski grad   Lisjakova struga - G.Radgona   Mestni trgi Ljutomer   Evangeličanska cerkev, Murska Sobota   Hotel Zvezda   Župnijska cerkev sv. Marije Vnebovzete   Pomelaj   Lončarska Vas Filovci   Apiturizem   Grad Negova   Grad Gornja Radgona   Dom penine, Radgonske gorice   Židovsko pokopališče v Dolgi Vasi   Pomurski muzej Murska Sobota   Park 1. Slovenskega tabora   OE Muzej - Knjižnica Ljutomer   Razkriški kot   Ivanov izvir   Beltinški grad   Grad Velika Nedelja   Čevljarski muzej Turnišče   Časarov mlin   Turistična gozdna učna pot Fuks graba   Vinska klet Uj   Gostišče Taverna   Grad Ormož   Župnijska cerkev sv. Martina   Javni zavod Krajinski park Goričko   Cerkev Sv. Nikolaja Murska Sobota   Grad Matzenau Prosenjakovci   Slatinski vrelec Nuskova   Ancova galerija   Kovačeva domačija   Kapelski vrh    Župnijska cerkev sv. Marije Magdalene Kapela   Golf RADENCI   Župnijska cerkev sv. Cirila in Metoda   Galerija Logar   Radenski vrelci   Pot starega hrasta   Geološka pot Apače   Čemaževa pot   Slatinski dom - Naravni mineralni vrelci Radenci   Župnijska cerkev sv. Marijinega Vnebovzetja, Apače   Aleja velikih, Gornja Radgona   Pri preši - Atilova pot   Živalski Vrt Sikalu ZOO   Župnijska cerkev sv. Benedikta   Sveti Trije Kralji v Slovenskih Goricah   Park s spomenikom    Grad Grad na Goričkem   Atilova pot Radenci   Etnografska hiša v Domanjševcih   Muzej norosti Trate - grad Trate, Cmurek   Vrt spominov in tovarištva   Gajševsko jezero   Puhov Muzej   Terme Vivat   Župnijska cerkev sv. Janeza Nepomuka   Cerkev sv. Jakoba, Dobrovnik   Župnijska cerkev Marije Snežne Zg.Velka   Kolesarjenje po Prlekiji in Prekmurju   Park doživetij Križevci   Romsko naselje Pušča   Galerija Art Jurak   Cven - Stara žrebčarna   Cerkev-kapela Svete Trojice   Gledališče Park ali Kino Park   Meinlov grad   Dimnikarsko čevljarski muzej Razkrižje   Energijske točke Razkrižje   Prazgodovinska naselbina Gradišče   Terme Sveti Martin - Hrvaška   Razgledni stolp Štrigova, Mađerka   Vinska fontana Kapela   Muzej Ljutomerski kasač   Zipline Vinarium