https://www.high-endrolex.com/17

Turistična kmetija Na koncu vasi - Reka Mura
Logo izletniška kmetija Na koncu vasi

Dear visitor! You can view web pages also in your language using a translator. Click on (top left)

Reka Mura


jedilnik: m2Nada

Mesna juha / Gobova juha / Ocvrt perutninski zrezek / Vinogradniški zrezek / Ajdovi rezanci / Zapečen krompir / Sezonska solata / Ajdov krapec
zanimiva kombinacija sestavljena s strani naše gostje - zabava kolektiva...
oglej si jedilnik

Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

Apartma sprejme 2 osebi oz. družino do 2+2 osebi


kolesarjenje po ravninah Prlekije in Prekmurja ali po gričih Jeruzalemske vinske ceste (3x el.kolesa), obisk enega od 8 termalnih kopališč v okolici, raziskujte in si oglejte katero od 120 znamenitosti, ki smo jih zbrali za vas, uživajte v kulinariki in vinski ponudbi, in še in še...

Reka Mura [ Seznam ]

Reka Mura

Reka Mura izvira v Avstriji, v osrčju nacionalnega parka Hohe Tauern na višini 1898 metrov in se do Prekmurja spusti za približno 1700 metrov. Od izvira do sotočja z Dravo pri kraju Legradu v Podravini je dolga 438 kilometrov, od česar je preteče po Avstriji 295 km ter v Sloveniji 95 km. Do Petanjcev je reka Mura v dolžini 33 km mejna reka med Avstrijo in Slovenijo, ter od Gibine navzdol, kjer prav tako 34 km ločuje Slovenijo in Hrvaško.

Reko Muro lahko razdelimo glede na pokrajino čez katero teče:

  • gorski del (izvir – Bruck) v dolžini 216 km (46 %) in prispevnim območjem 4.700 km2 (34 %)
  • prehodni del (Bruck – Mureck) v dolžini 119 km (26 %) in prispevnim območjem 5.070 km2 (36 %)
  • nižinski del (Mureck – Legrad) v dolžini 130 km (28 %) in prispevnim območjem 4.255 km2 (30 %)

Staljeni sneg iz Štajerskih Alp močno poveča njeno gladino spomladi. V jeseni se količina vode v strugi poveča zaradi dežja, takrat reka občasno prestopi bregove, le redko pa tudi nasipe, ki varujejo obdelovalni svet. Raven vode močno upade poleti zaradi visokih temperatur in močnega izhlapevanja ter pozimi zaradi majhne količine padavin.

Reka Mura iz leve strani sprejema reko Ledavo ter potoke Murico, Kučnico in Krko. Desni pritok je reka Ščavnica. Z obeh strani pa se v reko Muro izliva še več manjših potokov.

Reka Ledava sprejema vse pritoke, ki pritekajo iz Goričkega (potoka Lipnica in Kopica, Domajinski potok, Kobiljanski potok). Niti eden od teh se ne izteka neposredno v reko Muro, zato v deževnem obdobju reka Ledava zelo narase.

Reka Ščavnica sprejema in odvaja vode iz Slovenskih in Ljutomerskih goric, ter iz Prleške nižine. Njeni glavni pritoki so potoki Kostanjevica, Bukovnica in Lipnica.

Čeprav reka Mura teče po panonskem svetu, je v večjem delu toka po našem ozemlju prav deroča in vse prej kot panonsko lena in vijugava. Šele v drugem delu, nekje pod Razkrižjem, se nekoliko umiri, brzic je manj, tok pa postane počasnejši.. Ker ni več vkleščena v betonski kalup, voda odnaša dele bregov, odneseni material pa odlaga v mirnih predelih. Z vijugavim tokom reka ustvari tudi okljuke ali meandre, ki jih voda kasneje predre in teče po bližnjici, na okljuku pa nastane mrtvica.

reka Mura, vir Pomurec

Vir: Pomurec

Reka Mura brez dvoma daje življenje celotnemu Pomurju, še posebej poplavnemu gozdu, prodiščem, živalim, rastlinam kakor tudi ljudem. Ohranimo še mi njeno življenje z zmanjšanjem nastajanja odplak, ki bi se direktno iztekale v njo ter vseh drugih strupenih in nevarnih snovi, ki ogrožajo njeno življenje. Prav tako je biotska raznovrstnost je zelo pomembna, da se ohrani življenje v in ob reki Muri.

reka Mura z višine, vir Pomurec

Vir: Pomurec

Reka Mura z vso raznolikostjo živega sveta, poplavnimi logi, mrtvicami, prodišči, poplavnimi gozdovi, ugodnimi vplivi na mikroklimo ter številnimi možnostmi za preživljanje prostega časa je duša prekmurske pokrajine. Na območju Regijskega parka Mura, ki zajema celotno porečje Mure od Šentilja do Murske šume, je zabeleženih več kot 600 rastlinskih vrst, 200 vrst ptic, 50 vrst kačjih pastirjev, 1200 vrst metuljev in 95 vrst polžev in školjk. Ta edinstven naravni rezervat je pravi raj za ljubitelje narave in kot se je poetično izrazil Štefan Smej, je to kraj, kjer bi lahko lebdela duša.

Oglejte si tudi:

IZLET Z MURO - Prlekija - enodnevni, za skupine 12+

Mokrišča

rubrika: Lokalno 16.08.2022

oglejte si tudi:

Natura+2000
Natura 2000
rubrika: Lokalno

Natura 2000 je evropsko ekološko omrežje, namenjeno ohranjanju biotske raznovrstnosti...

nadaljuj z branjem..
Ljutomer
Ljutomer
rubrika: Lokalno

Mesto Ljutomer se je razvilo na prehodu iz Slovenskih goric v ravno Mursko polje, kjer se Ščavnica združuje z več potoki in preimenovana v Murico teče naprej proti Muri...

nadaljuj z branjem..
Grossmannov+festival
Grossmannov festival
rubrika: Lokalno

Tudi letos 2022 bo od 9. do 16...

nadaljuj z branjem..
Na koncu vasi

Suzana KOLBL

Na naši družinski kmetiji preizkusite dobrote Prlekije, ki jih dopolnimo z vrhunskimi domačimi vini.
Popeljemo vas na ogled znamenitosti, ter priporočimo aktivnosti v prelepi Prlekiji oz. Pomurju.


041 / 340-589

POUDARIMO
Spust po reki MURI

organizirano za skupine

izleti po Prlekiji in Prekmurju
izleti Pomurje

spoznajte lepote Pomurja

Praznovanja

za vašo skupino, obletnice, poroke, obhajila, izleti,..

Vinska kraljica SLO

v letu 2015 - iz naše kmetije Na koncu vasi