Za skupine

SPUST po MURI, znamenitosti Prlekije in kulinarika pri nas

Praznovanja

birme, rojstni dnevi, drugo - posebaj za vas

Kolesarjenje

z zemljevidi po ravninah Pomurja

Vinska kraljica SLO

iz turistične kmetije Na koncu vasi

Po sončevi poti

Vpis:Suzana KOLBL /

Opisne besede: prlekija, goriko, pomurje, prekmurje, prekmurska ravnica, panonija,


Po Sončevi poti

Tam, kjer Mura v svojem znailnem ravninskem toku preka Slovenijo, lei Pomurje, pokrajina, ki je po tej idilini reki tudi dobila svoje ime. Skoznjo se lahko odpravite po Sonevi poti, kjer je toliko dobrega, da boste morali izbirati.

Vir: Finance

Svet ob Muri se na njenem desnem bregu polagoma dviga v prleško grievje, na levem pa se razprostira širna prekmurska ravnica, zato je to deela, v kateri je na vsakem koraku utiti pridih Panonije. To so kraji, kjer imajo ljudje še obutek za veter, pravijo pesniki, ko poskušajo opisati soitje z naravo, pa tudi svojevrstno pristnost in srnost domainov.


 

Evropska vas štorkelj

Sonevo pot zanite v Lendavi, najvzhodnejšem vejem kraju v Sloveniji, kjer se lahko okopate v hipertermalni vodi Term Lendava. Naprej naj vas pot vodi v Veliko Polano, kjer je v rojstni hiši pisatelja Miška Kranjca urejen muzej z bogato in zanimivo vsebino. V bliini pa se lahko pridruite vodenemu ogledu evropske vasi štorkelj.


 

Plenikove sledi ob Muri

Pot nadaljujte v smeri arheološko bogate vasi Dobrovnik in »spee lepotice«, kot imenujejo Bukovniško jezero, kjer se boste lahko ustavili ob strokovno doloenih in utemeljenih energetskih tokah, zajeli sve zrak s polnimi pljui in se nauili lepot dragocenih gorikih gozdov. Arhitekt Joe Plenik je v pokrajini ob Muri pustil neizbrisen peat v Bogojini, kjer stoji znamenita mogona cerkev Gospodovega vnebohoda.

Le streljaj od tod boste odkrili zibelko lonarstva v vasi Filovci, kjer vas bosta navdušili tudi »cimprani« hiši, ohranjeni v prvotni obliki, grajeni iz blata in pokriti s slamo.

Zdravilne vode

Pomurje je deela številnih izvirov mineralnih in termalnih voda, ki imajo mnoge zdravilne in blagodejne uinke. Ob njih so nastala privlana turistina središa z dolgoletno tradicijo in bogato ponudbo. V Moravskih Toplicah lahko obišete Terme 3000 in Sonni park Vivat, nedale od teh pa boste na desnem bregu reke Mure odkrili še Terme Radenci in Terme Banovci, ki delujejo pod skupno blagovno znamko Panonske terme, ter Bioterme Mala Nedelja.

Na severu Goriko

Po prijetnem oddihu in uivanju v termalnih vodah razišite najsevernejšo slovensko pokrajino Goriko. Oglejte si grad v Gradu, kjer je tudi sede Krajinskega parka Goriko in informacijska toka. Eden pomembnejših spomenikov romanske arhitekture v Sloveniji je zagotovo srednjeveška rotunda iz 13. stoletja v vasici Selo na Gorikem. Njeno notranjost krasi dvojna gotska poslikava in udovit motiv Poklona treh kraljev.


 

Murska idila

Naravna krajina tega sveta se s svojo lepoto in dostopnostjo kar sama ponuja obiskovalcu. Nekatere njene skrivnosti pa se vsekakor razkrijejo le tistim, ki se ji posvetijo z ljubeznijo in srnostjo, a tudi s spoštljivostjo, ki jo prebivalci na obeh bregovih Mure utijo do svoje zemlje. To je svet idiline in ponekod še neregulirane reke Mure, ki je bila e v preteklosti vez med levim in desnim bregom - med Prekmurjem in Prlekijo.

Svet ob Muri boste spoznali v najlepši lui, ko se boste ustavili v Iakovcih in Vereju, kjer stojita dva še vedno delujoa mlina. Na priljubljeni izletniški toki Otok ljubezni boste okusili nepozabna doivetja panonskega podeelja ob Muri.

Otok neštetih monosti

Goriko je otok sredi druganih pokrajin, zato je nekaj posebnega. In to je treba izkoristiti: ljudje so znali naravo ohraniti zdravo in pisano. Takšna pokrajina daje tiso monosti preivljanja prostega asa, podoivljanja otroštva starejših, rekreacije mlajših, potešitve vedoeljnosti še mlajših. Poleg tega ponuja raznotero, posebno in zdravo hrano ter kakovostno okolje za sobivanje z vsemi ivalskimi in rastlinskimi vrstami in osebki, ki Gorikega še niso zapustili, zapustili pa so pokrajine okrog njega.